top of page

Festa Major en honor de la Mare de Déu de la Riera 2019


Les Borges es prepara, un any més, per viure la Festa Major en honor de la Mare de Déu de la Riera, que se celebrarà els dies 31 d'agost, 1, 6, 7, 8, 9, 10, 11 i 15 de setembre. Aquestes dates tan especials suposen un canvi en el ritme de vida dels borgencs, especialment durant els dies centrals de la festa.

A continuació, trobareu tota la informació sobre els actes religiosos i diverses maneres de col·laborar per al bon funcionament de la festa.

Dissabte 31 d'agost: ens preparem per a celebrar la Festa Major

Els actes religiosos de la festa comencen, des de fa 9 anys, amb la Vetlla de Pregària a l'ermita. Enguany, la vetlla serà el dissabte 31 d'agost, a les 21.00 h. Aquesta pregària ens ajudarà a preparar-nos per a celebrar la Festa Major.

Dissabte 7 de setembre: l'Arribada de la Mare de Déu de la Riera

Per als borgencs, l'acte més especial de la Festa Major. Un acte de reafirmació de la nostra identitat borgenca i de la nostra devoció mariana.

Puntualment, a les 21.30 h, sortirà, des de l'Església Parroquial, la processó amb els fanalets cap a l'ermita canant el Sant Rosari. La processó anirà encapçalada per la creu processional, els fidels amb els fanalets encesos, les autoritats religioses i tancaran la processó les autoritats civils.

A l'arribar a l'ermita, la Mare de Déu, sobre una toia de flors, serà saludada i es cantarà la Salve Regina gregoriana. Seguidament, el ball de diables, que precedirà la creu processional, iniciarà l'encesa de carretilles i començarà la davallada cap al poble.

Abans de passar per sota del Pont de l'Oriol, la imatge de la Mare de Déu serà col·locada sota tàlem a fi de realitzar l'entrada triomfal a la vila, on serà rebuda amb aplaudiments.

A la plaça de Sant Antoni s'hi celebrarà l'acte de rebuda a la Verge. Primerament, l'Il·lustríssim Senyor Joaquim Calatayud i Casals, alcalde de les Borges del Camp, farà entrega de la vara de comandament i nomenarà Alcaldessa d'Honor a la Mare de Déu de la Riera. A continuació, el Senyor Josep Maria Cruset i Domènech, President de l'Autoritat Portuària de Tarragona, serà l'encarregat de fer el Parlament de Benvinguda. Finalment, el Cor Parroquial interpretarà la Salve Regina del mestre Josep Sancho i Marraco, amb acompanyament orquestral.

La processó seguirà fins al passeig de l'Hort del Dasca, on s'aviarà un magnífic castell de focs. Arribats al Replà, el ball de diables farà la darrera encesa, seguida de la de la capelleta de foc, que donarà pas a l'entrada de la Mare de Déu al temple i el posterior Besamans.

Diumenge 8 de setembre: el dia de la Festa Major

El diumenge 8 de setembre, dia de la Nativitat de la Mare de Déu, és el dia central de la nostra Festa Major. Així doncs, a les 12.00 h del migdia hi haurà l'Ofici Solemne Concelebrat. Com és tradició, el Cor Parroquial interpretarà la Missa Pontificalis de Lorenzo Perosi amb acompanyament orquestral. La celebració acabarà amb la interpretació de la Marxa Pontifical, de Charles Gounod.

A la tarda, a les 18.30 h, a l'Església Parroquial hi haurà el Cant de Vespres, seguit de la Processó Solemne que recorrerà els principals carrers de la vila. A la plaça de la Font, el Cor Parroquial interpretarà la Salve Regina de Sancho Marraco, amb acompanyament orquestral. La processó acabarà a l'església, on hi haurà el Besamans.

Dilluns 9 de setembre: festa en honor de Sant Antoni de Pàdua

El segon dia de la Festa Major està dedicat a Sant Antoni de Pàdua. A les 12.00 h del migdia hi haurà la Missa en honor del sant.

Com puc col·laborar amb la festa?

Per al bon desenvolupament de tots els actes, és essencial la col·laboració i la participació dels borgencs. Només així s'aconsegueix una festa tan lluïda com la nostra. A continuació trobareu diverses maneres de fer-ho possible.

Cap balcó sense el domàs de la Mare de Déu de la Riera!

Una bona manera d'aconseguir una festa ben lluïda és la col·locació dels domassos de la Mare de Déu de la Riera als balcons de totes les cases durant els dies de la Festa Major.

Els fanalets

Són un dels elements més característics de l'acte de l'Arribada, ja que permeten que es formi aquella llarga cua de llums multicolors pel camí de l'ermita. A més, són importants per il·luminar el camí, que resta completament fosc durant tota la processó. És per això que és molt important comprar els fanalets que es venen abans de començar la processó, a l'entrada de l'església, al preu simbòlic de 2€.

El cant del Sant Rosari

L'Arribada és una processó religiosa. Durant el camí de pujada cap a l'Ermita es canta el Sant Rosari. Es prega que aquells que no el resin guardin silenci en senyal de respecte. Igualment, durant el camí de baixada en què es canten les lloances a la Mare de Déu de la Riera, escrites als fanalets, també es demana el màxim respecte.

Els portadors del tàlem

La Mare de Déu de la Riera té el privilegi d'anar sota tàlem durant les processons. Per a poder materialitzar aquest privilegi es necessiten voluntaris que vulguin portar-lo. Concretament es necessiten sis persones per a l'Arribada, ja que va amb el tàlem petit, i vuit persones per a la Processó Solemne del dia 8 a la tarda, quan es treu el tàlem bo. Aquells que vulguin fer aquest servei a la Nostra Patrona poden contactar amb la Mari Boqué.

La Parròquia de l'Assumpció agraeix sincerament a tots aquells que col·laboreu en els actes de la festa major i esperem a tots els borgencs per venerar la Nostra Patrona, la Mare de Déu de la Riera. Aprofitem, també, per desitjar-vos a tots que tingueu una molt bona festa major!

Sou vos la Mare més carinyosa

sou Vos la Reina d'ací la terre

la nostra Mare més amorosa

¡oh Verge santa de la Riera!

Fragment del poema A la Verge de la Riera, de Josep Sangenís Rofas (1915).


bottom of page