top of page

L'ermita de la Mare de Déu de la Riera

L'ermita

L'antiga ermita dedicada a Sant Bartomeu, del segle XII, era parròquia d'un ampli sector que comprenia els llocs de la Quadra dels Tascals, Els Diumenges, Riudecols, Les Voltes i Les Borges. La tradició oral diu que hom pujaven a batejar els de Cambrils. Segons algunes noticies, la seva construcció era romànica, encara que també hi va haver qui assegurava que no tenia cap estil definit. Llastimosament va ser enrunada l'any 1903, contrariant amb aquest acte la voluntat testamentària de la Senyora Magdalena Martorell i Ferrer, més coneguda entre els borgencs per Senyora de Gener, que havia ordenat que la seva deixa fos destinada a la reconstrucció de la vella ermita i no pas a fer-ne una de nova com volgueren els seus marmessors, ves a saber amb quina mena d'interessos.

Enderrocada l'antiga, romànica o no, l'actual va ser construïda tot seguit, emprant un estil inconcret, modernista, una mica xocant, al gust de l'època, però que si no va satisfer els estudiosos comarcals d'aquells anys que en feren crítiques força desfavorables, sí que va agradar als borgencs que n'estaven —i n'estan— força orgullosos.

Un pic construit el nou Santuari, la Mare de Déu hi era reintegrada el desembre (dia 8) del 1904. Els plans originals de l'ermita s'han perdut i fins avui no hem sabut trobar cap document que ens digui el nom de l'arquitecte creador.

Durant la guerra civil, el retaule, la trona i els bancs de l'ermita van ser cremats. Per sort la imatge de la Mare de Déu de la Riera es va poder salvar de les flames. A les acaballes de la guerra (1936-1939), amb motiu de la reculada de l'exèrcit republicà, va ser volada junt amb l'arsenal d'armes i municions que emmagatzemava. La seva reconstrucció es va dur a terme el 1954 seguint tan fidelment com es va poder el model original, i era beneïda els dies 16 i 17 d'octubre. A la reconstrucció, hi col·laborà tot el poble.

El Santuari és situat a uns 700 m de la vila. a 255 m d'altitud i s'hi arriba en una bonica passejada.

La Mare de Déu de la Riera

Actualment és la patrona del Santuari i de la vila. Com ha passat en altres ermites, la devoció mariana ha desplagat a un segon lloc al seu antic patró, Sant Bartomeu, tot i que se li fa una petita festa al seu dia.

La Mare de Déu de la Riera és una bella talla romànica de fusta policromada, d'una alçada de 90 cm i data del segle XII.

La imatge representa la Mare de Déu asseguda. amb l'Infant Jesús, també assegut damunt el genoll esquerra, al qual sosté amb la mà del mateix costat.

La talla ha sofert diverses restauracions i algunes transformacions al llarg dels segles.

Sembla que va ser transformat el cap, i la corona, que era a l'estil de la de la Mare de Déu de Montserrat, i va ser convertida en la testa actual.

L'Infant Jesús també duu la mà dreta enlairada i el palmell obert, amb els dits gros, l'índex i el del mig en actitud de beneir. A la mà esquerra hi porta un llibre tancat.

Durant la revolta del 1936, va ser salvada de la foguera que crema totes les imatges, mobiliari i objectes de l'ermita, per l'actitud del batlle republicà i d'un pagès que s'esqueia passar per allí, amagant-la sota d'uns feixos de llenya, on l'ermitana la va trobar al cap d'uns quants dies, la va dur cap a la vila i fou amagada sota una falsa volta d'escala.

El corc havia fet estralls en aquella vellura de set o més segles, la qual cosa feia témer per la seva existència. El 1968, d'acord mossèn Eugeni Ferrer i l'Ajuntament, decidiren portar-la al Museu d'Art de Catalunya, a Barcelona, on procediren a una profunda i acurada restauració, sense llevar-li ni afegir-li res. La fitxa de treball del museu esmentat diu que la restauració s'incià I'11 de juliol del 1968 i s'acabà el 14 de març de l'any següent. Cal aclarir que en entremig va passar uns quants dies a la vila per la Festa Major, que aquell any commemorà, amb dos anys d'endarreriment, el cinquantenari de la coronació de la Mare de Déu.

Des d'aleshores, li foren llevades totes les robes postisses que l'enfarfegaven i no deixaven veure la gran bellesa artística de l'escultura.

Fa uns anys, se li va construir una cambra de seguretat a la Capella del Santíssim, a l'església, per tal d'evitar que sigui robada.

El maig de l'any 2017, la Venerada Imatge de la Mare de Déu de la Riera va ser inclosa en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

GUIA DE LES BORGES DEL CAMP - JOVÉ HORTONEDA, Ferran

bottom of page