top of page

La comunitat parroquial de les Borges viu la Setmana Santa i la Pasqua amb devoció


La comunitat cristiana de les Borges del Camp ha viscut, un any més, la Setmana Santa i la Pasqua de Ressurrecció amb molta devoció i recolliment.

Els actes van començar el Diumenge de Rams, a les 12.00h. La plaça de la Font es va omplir de borgencs, molts dels quals infants, per commemorar l'entrada triomfal de Jesús a Jerusalem. Un cop feta la benedicció dels rams, palmes i palmons, es va iniciar la processó cap a l'església tot cantant "Hosanna al Fill de David!". Arribats al temple, va començar la Missa de Passió, en què es va llegir la Passió del Senyor segons sant Lluc. Ja a les 18.00h, es va celebrar el tradicional i antiquíssim Via Crucis cap a l'Ermita.

El Dilluns Sant al vespre es va dur a terme la Celebració del Perdó, que va aplegar prop d'una vintena de fidels.

Els actes ja es van reemprendre amb l'inici del Tríduum Pasqual, el Dijous Sant. A les 20.00h, es va iniciar la Missa del Sant Sopar. Durant l'Ofici, en què es commemora la institució de l'Eucaristia, del Sacerdoci i del Manament més important de l'Església, és a dir, el de l'Amor, es va fer el Lavatori de peus als infants que enguany faran la seva Primera Comunió, recordant el gest que Jesús va fer als seus deixebles. Acabada la Missa, es va fer el trasllat de la custòdia amb el Santíssim Sagrament cap al Monument, on restà exposat.

A les 23.00h, un bon nombre de fidels ens vam aplegar al voltant del Monument per fer l'Hora Santa, acompanyant el Senyor en els darrers moments de la seva vida. Cants, lectures, pregària i reflexió van tancar la jornada.

L'endemà, Divendres Sant, dia en què Crist donà la vida per a tots nosaltres. A les 10.00h, un bon nombre de borgencs vam seguir el camí que Ell féu amb el Via Crucis cap a l'Ermita de la Mare de Déu de la Riera. Al vespre hi va haver la Funció de la Mort del Senyor. Durant la celebració, totalment austera com marca la litúrgia, es va llegir el Passio. Un dels moments més importants es va produir durant el Descobriment de la Creu i la seva posterior veneració. Després de les pregàries, es va administrar la Comunió i va finalitzar la funció.

Tot seguit, es va donar inici a la Processó del Sant Enterrament. Al capdavant, la creu processional obria pas als fidels que il·luminaven el pas de la processó amb ciris i atxes. Al mig de la processó, el Sant Crist, seguit del rector. Tancava la processó la Mare de Déu dels Dolors, amb les majorales que havien guanyat el sorteig de les atxes. Enguany, van ser majorales solteres la Maria Riera Rofes i l'Anna Maria Abelló, en representació de la Raquel Galobart, i majorales casades, la Maria Teresa Compte, en representació de la Teresa Pilar Grau, i la Maria Mercè Prats.

Ja el Dissabte de Glòria, vam celebrar la Solemne Vetlla Pasqual. Malgrat que enguany es va avançar l'hora fins a les 22.00h, la participació va ser més aviat escassa, possiblement degut al mal temps i a la pluja que es va produir al llarg del vespre i nit. Tot i això, es va celebrar de la manera més solemne possible. La pluja va fer que el ritual del Foc Nou s'hagués de fer dins al ganzell. Així, es va beneir el foc i es va encendre el Ciri Pasqual i, amb aquest, les espelmes dels assistents, que enguany presentaven un format diferent a mode de recordatori.

Amb l'església totalment a fosques es van llegir les lectures i cantar els salms de l'Antic Testament, fins al moment en què vam tornar a cantar el Glòria, que es van encendre tots els llums i ciris i les campanes van voltejar anunciant la ressurrecció del Crist. La celebració va seguir amb la lectura de l'Epístola i l'Evangeli. Després de l'homilia, es va fer la benedicció de l'aigua i vam renovar la nostra fe. La celebració va continuar com en una Missa solemne de costum.

Acabada la Vetlla, el Cor Parroquial va oferir la tradicional cantada de Caramelles. Enguany, van estrenar una caramella dedicada a les Borges del Camp, titulada "Al Replà", que ha composat la directora del Cor Parroquial, la Duna Ferrer Turón. Seguidament, vam passar als baixos de l'Abadia per compartir coca, xocolata i cava i felicitar-nos la Pasqua.

El Diumenge de Glòria, a les 12.00h, es va celebrar la Missa Solemne de Pasqua. En acabar la Missa, es va fer un acte de comiat al fins ara escolà major, el Carles, que, després de deu anys de servei, acaba la seva participació en la vida parroquial com a escolà, tot i que seguirà col·laborant amb tot. A partir d'ara, la parròquia tindrà una nova escolana major, la Laura, a qui desitgem molta sort i estem convençuts que ho farà de la millor manera possible. També volem fer esment al Jordi, que per la seva continuïtat i les ganes que hi posa ja s'ha revestit amb el vestit d'escolà nou. Ara ja sí, es va fer la rifa de la Mona de Pasqua, que va tocar a la Lídia Domènech. En total, s'han aconseguit 254€, fet que agraïm molt a tots els qui heu col·laborat!

Per acabar, el Dilluns de Pasqua, com és tradició, es va fer la Missa a l'Ermita de la Mare de Déu de la Riera, que es va omplir de devots.

Des de la Parròquia de l'Assumpció de les Borges del Camp desitgem a tots els borgencs i borgenques que passeu una molt bona Pasqua de Ressurrecció! Crist, l'Anyell que ha estat immolat, ens ha dat la llibertat amb la seva resurrecció!

A continuació, trobareu una galeria d'imatges realitzades per la Marta Ciurana, la Rosa Pàmies, la Montserrat Pàmies, la Lídia Domènech i el Mario Alberich.


bottom of page